tisdag 22 november 2011

Behörig, väntar bara på att få en positivt besked:)

Design och konsumtion, 15 högskolepoäng

Kursen ger dig en teoretisk orientering om konsumtionens betydelse för design i ett historiskt och samtida perspektiv. Du får en historisk bakgrund hur behov och efterfrågan på varor och tjänster gav anledning till designade produkter. Du får också en inblick i hur ideologier, ekonomiska och sociala drivkrafter, kulturella värderingar och andra faktorer påverkar designkonsumtionen idag. Detta gestaltas genom exempel på hur formgivare arbetar med idéer, skisser och modeller fram till färdiga produkter för marknaden.

Kursen har två avsnitt. Den första beskriver historiska och kulturella förutsättningar för människors behov och efterfrågan på varor och tjänster i industrisamhället. Den andra granskar hur föreställningen, själva idén om föremålet eller tjänsten, teoretiskt växer fram och samspelar med en rad faktorer för att slutligen materialiseras rent praktiskt i form av skisser, planer och modeller.

Innehåll

Kursen riktar uppmärksamheten på två moment i relationen design och konsumtion. Det första momentet beskriver historiska och kulturella förutsättningar för människors behov och efterfrågan på varor och tjänster i industrisamhället. Det andra momentet granskar hur föreställningen, själva idén om föremålet eller tjänsten teoretiskt växer fram och samspelar med faktorer som sociala, ekonomiska och kulturella mönster, traditioner, ny kunskap, behov mm för att slutligen materialiseras i skisser, planer och modeller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar