torsdag 12 januari 2012

Imorgon är det dax för akupunkturbehandling på vår lilla Eddie

Spädbarnskolik

Ett smärttillstånd som kan behandlas med akupunktur
Behandlingen är granskad och godkänd av socialstyrelsens tillsynsenhet.

Spädbarnskolik är ett vanligt fenomen som drabbar 10-30 % av alla nyfödda barn. Orsaken är inte klarlagd, men forskare är överens om att spädbarnet skriker ovanligt mycket och intensivt, och tolkningen har då varit att barnet har koliksmärtor i sin mage. Men skriket är spädbarnets sätt att kommunicera allt slags missnöje t ex hunger, trötthet samt också smärta så det kan ibland vara svårt att ställa rätt diagnos


Föräldrar beskriver att deras barn uppvisar ett för åldern typiskt smärtbeteende där barnen först kryper ihop med kroppen, drar upp benen mot magen, knyter händerna hårt och börjar fäkta med armar och ben och blir spända i hela kroppen. Kolikbarnen grimaserar med hårt hopknipna ögon, rynkade ögonbryn och blir högröda i ansiktsfärgen. De skriker hjärtskärande och går inte att avleda eller trösta. Blicken vänds bort och barnen är inte intresserade av att samspela eller kommunicera. De gör sugrörelser med munnen som om de sökte efter mat, men matas barnet för ofta kommer det att få ännu mer ont då tarmarna börjar arbeta intensivt. Det har visat sig att om barnen matas högst varannan till var tredje timma så minskar smärtorna från magen. Tarmarna är utspända av smärtsamma gaser och buken blir ”paddlik” i formen. Avföringen är gul-grön till spenatgrön, vattentunn, illaluktande och tarmen tömmer sig frekvent. Dessa barn verkar också ha svårt att rapa och de har lite saliv i munnen. De har också en brant stigande viktkurva.

Vid akupunktur mot spädbarnskolik sticker man en mycket tunn (0,20 mm) steril engångsnål på en tänkt akupunkturpunkt som kallas LI 4 mellan tummen och pekfingret. Nålen stimulerar fria nervändar som bildar nervimpulser som förs till ryggmärgen. Där omkopplas impulserna som troligen påverkar den sympatiska gränssträngen som reglerar de inre organens aktivitet. Efter i genomsnitt 6-7 akupunkturbehandlingar (mån-fre) blev 98 % av barnen förbättrade eller smärtfria enligt deras föräldrar och barnens mag-tarmbeteende ändrades så att de började rapa bättre, fick mer saliv i munnen och mindre besvär av sina gaser. De tömde tarmen färre gånger per dag och avföringen blev mer gulaktig och tjockare. I 2 % av fallen förblev barnen oförändrade i sina koliksmärtor. Blir barnet förkyld så försämras koliksmärtorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar